Beskrivning av samfällighetsföreningen

Samfälligheten omfattar 137 medlemmar i lika många bostadsfastigheter. Det är de lagfarna ägarna som är medlemmar i föreningen och röstberättigade vid stämman även om de inte bor i vårt område.

Enligt föreningens stadgar och enligt lagen om förvaltning av samfälligheter ansvarar styrelsen för förvaltningen av föreningens gemensamma fasta egendom som garage och parkeringsplatser, fjärrvärmekammare samt ledningar och kulvertar för vatten, värme och avlopp. Till gemensamhetsanläggningen hör också distributionsnätet för TV/IT (kabel på vindarna m.m.) och undercentralen för fjärrvärme belägen i fjärrvärmekammaren. Här kan du ladda ner beskrivningen av gemensamhetsanläggningen Lidingö GA 10.

Styrelsen ansvarar även för förvaltningen av de sopkärlsskåp som finns för avfallshanteringen för boenden på Kronstigen, Barkstigen, Stamstigen och Stubbstigen. Här kan du ladda ner beskrivningen av gemensamhetsanläggningen Lidingö GA 40 för dessa sopkärlskåp.

Föreningen är enligt lag skyldig att avsätta medel i en underhållsfond. Underhållsfonden redovisas i bokslutet.

Gården Rudboda, som gav kommundelen sitt namn, var ursprungligen ett torp som omnämns i skrift redan 1381 som ruuddobodhaEtt "rudde" var den medeltida benämningen på röjd mark eller en uppodlad åkerteg.

Västra Rudboda var i princip obebyggt fram till 1960-talet då stadsdelen började exploateras. Området stadsplanerades på 1960- och 1970-talen huvudsakligen under Lidingös stadsarkitekt Bengt Holmstrands ledning. Framförallt Rudboda Centrum präglades av miljonprogrammets arkitektur.

Fotot nedan visar Rudboda Centrum och en del av samfälligheten samt Lojo i mitten av 1970-talet.

 

Du kan läsa mer om Rudbodas historia på Wikipedia.